Hoe plak ik een sticker?

Hoe plak ik een sticker? 

Een sticker plakken lijkt op het eerste oog een vrij gemakkelijke taak. Toch komt er een hoop bij kijken. Zo is de eerste vraag of het object uberhaupt geschikt is om een sticker op te plakken? Vaak kun je aan het object al redelijk zien of het object geschikt is. Zo zijn ruwe of zachte ondergronden vaak al niet geschikt om een sticker op te plakken. Zo'n object kan bijvoorbeeld zijn: steen, afdekzeil, textiel. Soms zijn ook vlakke oppervlakte niet geschikt om een sticker op te monteren. Zo zijn ondergronden met een lage oppervlakte-energie niet geschikt om stickers op te plakken. Nu hoor ik je denken "lage oppervlakte-energie?" 

 

Hoge & lage oppervlakte-energie

Zodra een sticker goed kan hechten op de ondergrond dan spreken we van een hoge oppervlakte-energie. In dat geval worden de lijm moleculen sterk aangetrokken tot de ondergrond. Materialen met een hoog oppervlakte-energie zijn bijv. vele metalen, glas & verf.

Bij materialen met een laag oppervlakte-energie is er zeer weinig aantrekkingskracht van de lijm moleculen tot de ondergrond. In dit geval zal een sticker dus ook nooit 100% kunnen hechten. Materialen met een laag oppervlakte-energie zijn bijv. Bepaalde kunststoffen, (onbewerkt) hout & steen.

Nu dat we weten dat er verschil is tussen hoge & lage oppervlakte-energie is. Is nu de vraag hoe herken/test je een materiaal op hoge/lage oppervlakte-energie?
Na al deze droge saaie stof verwacht je misschien ook een heel lastig antwoord ,MAAR het antwoord op deze vraag is gelukkig heel erg makkelijk! 
Water! Je kunt heel makkelijk met 1 druppel water testen of de ondergrond geschikt is om een sticker op te plakken door er 1 druppel water op te gooien/leggen. Blijft de druppel liggen? Dan heeft de ondergrond een lage oppervlakte-energie en is het sterk afgeraden om daar je sticker te plakken. Vloeit de druppel water uit en wordt deze als het ware opgenomen in de ondergrond. Dan heb je een hoge oppervlakte-energie gevonden en kun je met een gerust hart de sticker plakken.

 

Wax & coatings

Zodra je het vervelend vind om bijvoorbeeld je auto elke week te moeten wassen, omdat je altijd off-road rijd om de files te vermijden. Dan kun je er voor kiezen om de oppervlakte-energie te switchen van hoog naar laag. Vaak wordt dit bereikt door een wax of coating op de ondergrond te plaatsen. In dit geval heeft de ondergrond nu een laag oppervlakte-energie en is de ondergrond niet meer geschikt om een sticker op te plakken. De wax of coating zal dus eerst verwijderd moeten worden tot het punt dat het materiaal weer een hoog oppervlakte-energie heeft en weer geschikt is om te plakken. Dit kan vaak simpel bereikt worden door een ontvettingsmiddel.

 

Ontvettingsmiddelen

Dan zijn er natuurlijk ook nog heel erg veel middelen die gewoon NIET ontvetten. Zo zijn er heel veel huis tuin en keuken "ontvetters" die zeer geschikt zijn om je keuken mee schoon te maken en jou een gevoel te geven dat het daarna vetvrij is. Alleen is dit in de meeste gevallen helaas toch niet correct. De meeste keuken "ontvetters" halen namelijk alleen het vuil weg en laten vervolgens een dunne vetlaag achter waardoor het egaal vies wordt. Hierdoor lijkt het heel schoon, totdat je gaat voelen met je handen ;) Zo kun je dus ook altijd controleren of een ondergrond juist is ontvet. Voel na het ontvetten even met de vinger, mocht het nog "nat" aanvoelen plak dan nooit je sticker, want dat betekent dat de ondergrond niet juist ontvet is. Het schoonmaken & ontvetten van de ondergrond is misschien wel het belangrijkste zodra je een sticker wilt plakken. Zonder een vetvrije ondergrond zal de sticker namelijk heel gemakkelijk kunnen gaan bewegen of zelfs volledig loskomen. Maar wat is dan een juiste ontvetter? Wij adviseren altijd om een ontvettingsmiddel te gebruiken op alcohol basis. Deze worden namelijk ook door professionele signmakers gebruikt en zijn dus zeer geschikt om de ondergrond mee te ontvetten. Mocht je dit niet in huis hebben, kun je altijd gaan voor een ontvetter op amonia basis. Amonia is namelijk ook een prima ontvetter en zeer goedkoop in aanschaf. Natuurlijk kun je ook producten zoals thinner of remreiniger gebruiken. Alleen zijn dat vaak erg bijtende stoffen die in de meeste gevallen ook de eventuele laklaag kunnen aantasten. Aangezien je dit natuurlijk niet wilt zullen wij dus ook adviseren om deze middelen zo veel mogelijk te mijden. 

Mocht je geen juist ontvettingsmiddel in de buurt hebben, maar wel heel veel haast om te plakken. Dan adviseer ik je om de ondergrond vuilvrij te maken met een klein beetje water en een simpele droge doek. Voel daarna goed of de ondergrond volledig droog is. Plakken maar :D

 

De sticker plakken

Nu dat de ondergrond gereed is om onze sticker op te plakken, kunnen we gaan monteren. Om te monteren hebben we de volgende artikelen nodig:

  • De sticker
  • Rakel (plastic pasje dat mag sneuvelen)
  • Tape (bij voorkeur schilderstape)
  • Rolmaat

Stap 1: Positioneer de sticker op de gewenste plek & plak de sticker vast met de tape.


Stap 2: Plak wat tape over het midden van de sticker over de volledige hoogte.

Stap 3: Verwijder één van de tapes aan de zijkant en sla één kant van de sticker om. Verwijder vervolgens de backing en plak de sticker aan één kant. 

Stap 4: Verwijder nu ook de rest van de tapes + backing en plak de rest van de sticker.

Stap 5: Verwijder de applicatietape. Doe dit zo vlak mogelijk langs de sticker! 
 

Stap 6: Aanschouw je vakmanschap

 

© 2019 - 2023 TSM | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel